Blog Post

Privacy

  • door Claudia Klokkemeijer
  • 15 jan, 2019

Wat doet u met een loonbeslag?

Het verschilt per organisatie bij wie het loonbeslag binnenkomt. Het is zaak om vervolgens zorgvuldig en discreet met dit gegeven om te gaan. Behandel het loonbeslag vertrouwelijk en leg het bijvoorbeeld niet zichtbaar voor derden op het bureau.

Betrokkenheid leidinggevende

Als het loonbeslag niet binnenkomt bij de leidinggevende maar bij bijvoorbeeld de directeur of de salarisadministratie, dan is de vraag of de leidinggevende geïnformeerd mag worden over het loonbeslag. In het algemeen geldt dat informatie alleen mag worden doorgegeven als het verenigbaar is met doel waarvoor de informatie is verkregen of als de betrokkene hiervoor toestemming geeft. De informatie moet zo beperkt mogelijk worden gedeeld. Als het loonbeslag invloed heeft op de uitvoering van de werkzaamheden, wat vaak het geval is omdat het invloed heeft op het concentratievermogen van de medewerker, dan ligt het voor de hand om de leidinggevende te informeren. In andere gevallen kunt u ook overwegen om (eerst) een ander persoon (vertrouwenspersoon/HR/ bedrijfsmaatschappelijk werk) het gesprek aan te laten gaan of het eerste contact te leggen via bijvoorbeeld een brief/mail.

Maar let wel: een loonbeslag, of de eerste informatie uitvraag van een deurwaarder, is een signaal dat uw werknemer geldproblemen kan hebben. Het is daarom raadzaam om het gesprek aan te gaan. U kunt uw werknemer ook betrekken bij het controleren van de informatie die de deurwaarder uitvraagt of het loonbeslag.

Beleid

In alle gevallen is het raadzaam om transparant te zijn over de omgang van uw organisatie met loonbeslag door dit vast te leggen in een regeling, op intranet te plaatsen en allicht ook individueel te verstrekken. U zou de ondernemingsraad kunnen betrekken bij deze regeling. Voorts moet de werknemer de aangeboden hulp ook kunnen weigeren.


door Claudia Klokkemeijer 11 februari 2025
Digitaal vaardig genoeg, hoe kan financiële stress ontstaan
door Claudia Klokkemeijer 19 november 2024
Budgetcoach Klokkemeijer in de Denktank van Libelle
door Claudia Klokkemeijer 11 juni 2024
Waar gaat je geld heen, hoe krijg je dit inzichtelijk?
door Claudia Klokkemeijer 15 april 2024
Business coach dag voor de startende budgetcoach gewaardeerd door Kiwa met 6 PE punten
door Claudia Klokkemeijer 14 februari 2024
Hoe medewerkers de workshop ervaren
door Claudia Klokkemeijer 18 december 2023
In het nieuws, de loonstroken voor het nieuwe jaar geven meer netto loon maar geeft dit ook meer ruimte om bijvoorbeeld te sparen?
door Claudia Klokkemeijer 7 november 2023
Spaardoel bereiken door budgetplan duidelijk te hebben. Hoe doe je dat, waar begin je?
door Claudia Klokkemeijer 13 september 2023
Het is mooi als je als werkgever bepaalde diensten zoals telefonische helpdesk tot hele budgetcoachtrajecten aanbiedt aan je medewerkers, het is nog mooier als deze ook gebruikt worden door je medewerkers.
door Claudia Klokkemeijer 24 juli 2023
Toeslagen over 2022 kunnen tot en met september 2023 nog worden aangevraagd
door Claudia Klokkemeijer 28 maart 2023
CAO verhoging? Wijzig in je inkomen bij de toeslagen om problemen in de toekomst te voorkomen!
Meer posts
Share by: