Het Nibud kwam deze week met verontrustende cijfers. Er zijn meer dan 360.000 huishoudens met ernstige betalingsproblemen en daarvan denkt het overgrote deel (285.000 huishoudens) dat ze er ook zonder professionele hulp wel uitkomen. Volgens het Nibud is dat een verkeerde gedachte. Als de schulden problematisch hoog oplopen kan je ze doorgaans niet zelfstandig oplossen. Anders had je dat al eerder gedaan. Daar zijn professionals bij nodig. De helft van de mensen die diep in de schulden zitten en hulp willen zoeken, geeft echter aan niet te weten bij wie of wat ze moeten aankloppen. Ondertussen lopen de schulden op. En vaak genoeg leidt dat ertoe dat met toestemming van de rechter door de deurwaarder loonbeslag wordt gelegd.
Het Nibud raadt aan om dat voor te zijn en de eigen werkgever tijdig te informeren over schulden en dreigend beslag op (een gedeelte van) je loon. Niet alleen omdat schulden invloed kunnen hebben op je werk, ook omdat loonbeslag extra werk voor de salarisadministratie betekent. Maar vooral omdat werkgevers steeds vaker - zeker de grotere - willen helpen om grip op die schulden te krijgen en daarmee misschien het beslag te voorkomen. Dit doen ze vanuit goed werkgeverschap maar ook omdat zij graag een medewerker willen die 100% met zijn gedachte bij zijn werk is. Een medewerker zonder zorgen zal minder snel verzuimen en beter werk leveren.
Stap over je schaamte heen, zorg dat je in gesprek raakt met je werkgever. Dit kan via je leidinggevende en vaak ook bij personeelszaken/human resources of de bedrijfsarts.